Ga direct naar de inhoud.

‘Vanuit de keuken zie ik zorg en werk als een mooie weerspiegeling van het leven.’

Voor chef-kok Jan Nilsson zijn stress en zwaar werk vaak vaste ingrediënten. Maar bij zijn baan in de zorg komt er nog meer kijken, is zijn ervaring. Buiten gezond en voedzaam koken is de keuken ook een plek waar bewoners, collega’s en familie van de bewoners vaak langskomen voor een kort gesprek.

Voor chef-kok Jan Nilsson zijn stress en zwaar werk vaak vaste ingrediënten. Maar bij zijn baan in de zorg komt er nog meer kijken, is zijn ervaring. Buiten gezond en voedzaam koken is de keuken ook een plek waar bewoners, collega’s en familie van de bewoners vaak langskomen voor een kort gesprek.

‘Vanuit de keuken zie ik zorg en werk als een mooie weerspiegeling van het leven.’

‘Het is fijn om voor de ouderen een mooie, verantwoorde maaltijd te kunnen samenstellen. Je hebt genoeg vrijheid om creatief te koken zolang de ingrediënten herkenbaar zijn. Wat deze baan bijzonder maakt, is de band die je opbouwt met de bewoners. Je krijgt de kans om deze ‘vaste gasten’ beter te leren kennen. Ze komen geregeld een kijkje nemen in de keuken om iets te halen of voor een klein gesprekje. Sommigen vinden het ook leuk om te helpen met kleine taken. Natuurlijk ga je je ook hechten aan ze. Dan is het soms moeilijk als iemand er niet meer is. Het verdriet van de familie is tastbaar.’

‘Met veel plezier.’

‘Als kok ben je toch een beetje een vreemde hier. Leuk en lekker koken blijft mijn taak. Vergeleken met de verpleegkundigen heb ik het relatief makkelijk. Het is mooi om te zien dat, ondanks iedere dag anders is, iedereen van het team zich volledig inzet voor de bewoners en de familieleden. Dat en het contact met de bewoners zijn de hoofdredenen dat ik dit werk met zo veel plezier doe.’

Foto: Megin Zondervan